Fra tekstskapning til vernissage på Riddersand skole

Lise Grimnes forteller.JPG

Elevmedvirkningsprosjektet på Riddersand skole går sin gang. Fra forrige gang elevene fikk besøk av arkeolog Pia Skipper Løken og forfatter Lise Grimnes, har Grimnes arbeidet videre med elevenes tekster og forslag til videreutvikling i fortellingen om Ridder Real. Fortellingen har fått navnet «Ridderens valg» Etter det første besøket, som vi beskrev i bloggpost 12. september, har Grimnes besøk skolen ytterligere en gang for å bearbeide elevtekstene. Ved dette tredje besøket til skolen, ble den ferdige fortellingen presentert i en 25 minutter lang fortellerstund. Her var også 6. trinn invitert. Det er de som nå tar over stafettpinnen i dette nyskapende pilotprosjektet i regi av DKS- Akershus.

Geir Moen er profesjonell tegner og illustratør. Hans bidrag i prosjektet er å omskape ord til bilder ved å kurse elevene i ulike tegneteknikker. Slik settes de i stand til å lage en billedlig fremstilling av historien om Ridder Real. Ved å ta utgangspunkt i historiens hendelser og karakterer, startet han kurset med å vise frem enkle teknikker hvor sirkler, trekanter og firkanter omskapes til personer, dyr og rekvisita. Dette ble tegnet live på en iPad og projisert på storskjerm mens elevene fulgte med. Etter 1,5 times effektiv tegnetid, var det klart for vernissage hvor hver eneste tegning mottok kunstkritikk fra Moen, til glede for både voksne og barn. Alle tegninger skal etter utstillingsperioden videresendes til de ansatte på kulturvern i fylket, og noen vil dermed få evig liv som illustrasjon på skiltet som vil bli produsert for Ridderhaugen gravhaug som dette prosjektet er sentrert rundt.

Geir Moen illustratør 2.JPG

Arkeolog Pia Skipper Løken fikk en mindre rolle i prosjektet denne dagen, men hun klarte å forhindre at ridderne fikk hjelmer med horn på. Det hadde de ikke på denne tiden. «Dette er noe vi har funnet på i ettertid. Tenk hvis alle vikingene i kamp hadde horn på hjelmene, hva hadde vel skjedd på slagmarken da?»

Neste stopp i prosjektet finner sted i november. Da har Lise Grimnes satt av 3-4 dager til å jobbe med fortellingen sammen med 5.-klasse. De skal lære seg fortellerkunst, og bruke sin nye kunnskap ved å fortelle «Ridderens valg» videre til småtrinnene på skolen.

Dette prosjektet er produsert av Bjørn Kristiansen som er ansvarlig for kulturarv i Akershus DKS. Prosjektet er et godt eksempel på hvordan kulturarv kan gjennomføres i samspill med litteratur og visuell kunst, og hvordan elever kan være medvirkende i gjennomføring av prosjektet. Send oss gjerne tips til andre prosjekter vi bør ta en titt på.